Brzoskwiniowy sad

Brzoskwiniowy sad

sobota, 9 sierpnia 2014

Brzoskwie w syropie




BRZOSKWINIE  W  SYROPIE

Składniki:
brzoskwinie
pół kg cukru na 1 litr wody


Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy i obieramy ze skórki.
Każdą brzoskwinię kroimy na pół i usuwamy pestkę.
W wyparzonych słoikach układamy połówki owoców.
Przygotowujemy syrop zagotowując wodę z cukrem.
Syropem zalewamy brzoskwinie pozostawiając około 1,5 cm miejsca od brzegu.
Zakręcamy  i wstawiamy wszystkie do dużego gara wyłożonego ściereczką. Pasteryzujemy 20-30 minut od zagotowania wody -       w zależności jak miękkie chcemy mieć owoce. Wygotowane słoiki wyjmujemy z kąpieli wodnej, stawiamy do góry dnem, pozostawiamy, aż do wystygnięcia.

Wybieramy brzoskwinie twarde, miękkie po zagotowaniu mogą być za miękkie i się rozpadać.



Domowe brzoskwinie w syropie nie są trudne do przygotowania  i zimą świetnie sprawdzają się w ciastach, deserach, sałatkach czy koktajlach.



piątek, 8 sierpnia 2014

Zasmakuj brzoskwiń z naszego ogrodu !



Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników brzoskwiń do śledzenia naszego bloga !

Blog skierowany jest do pasjonatów
 brzoskwiniowych smaków.



Zapraszamy  :)