Brzoskwiniowy sad

Brzoskwiniowy sad

niedziela, 31 lipca 2016

Brzoskwinia RED HAVEN 2016- już teraz , doskonała na przetwory!


Red Haven pochodzi z USA.Odmiana ta uprawiana jest w Polsce od ponad 20lat.
 Owoce tej odmiany  uważane są za jedne z najsmaczniejszych .Wspaniały, pyszny i aromatyczny miąższ o intensywnym, pomarańczowym kolorze skrywa ogromne ilości witamin i minerałów  wpływających na zdrowie człowieka. Witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacyna są niezwykle cenne dla organizmu. 
Pobudzają produkcję czerwonych krwinek, oczyszczają organizm z toksyn, wspaniale wpływają na kości, pobudzają trawienie, działają antynowotworowo, łagodzą niepokój oraz stany lękowe. 
Przepisy  znajdziesz na naszym blogu :) etykieta nasza spiżarnia(konfitury z brzoskwiń,brzoskwinie w syropie).

Zachowaj ten smak na dłużej!






sobota, 30 lipca 2016

Dojrzałość zbiorcza brzoskwiń - czy twarda brzoskwinia stanie się miękką i dojrzałą ?

Czy wiesz że,
brzoskwinie należą do owoców klimakterycznych, a więc po osiągnięciu tak zwanego minimum klimakterycznego gwałtownie przyspieszają tempo procesów życiowych (dojrzewanie), po których szybko następuje przejrzewanie i rozpad. Produkcja etylenu po osiągnięciu minimum klimakterycznego gwałtownie rośnie i uzależniona jest nie tylko od stadium dojrzałości, ale także od temperatury przechowywania.

Owoce klimakteryczne zbiera się w fazie tzw. dojrzałości zbiorczej .Owoce charakteryzują się wówczas najmniejszą intensywnością oddychania, w którym są one już całkowicie wykształcone i wyrośnięte a szypułki łatwo odrywają się od pędu owoconośnego. Na ogół dojrzałość zbiorcza ma miejsce wcześniej  niż dojrzałość konsumpcyjna lub 
przetwórcza. 

Pożądany stopień dojrzałości zbiorczej określa się na podstawie wielu  wskaźników, np.: wielkość owoców, barwa skórki, barwa miąższu, jędrność. Najdokładniejsze metody jednak opierają się na pomiarze produkcji lub pomiarze stężenia etylenu w owocu.