Przy jakich chorobach warto jeść brzoskwinie?
Brzoskwinie chronią przed anemią, pomagają na zaparcia. Są dobre dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. To też bardzo wskazany owoc dla dzieci, osób starszych, chorych, cukrzyków, odchudzających się i kobiet.
Owoce brzoskwini, z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego. Pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne.
W swoim miąższu i pestce brzoskwinia zawiera bor, czyli pierwiastek odpowiedzialny za produkcję estrogenu i chroniący przed osteoporozą.
Ostatnie badania dowodzą, że w owocach istnieje dodatkowy czynnik wspomagający walkę z kancerogenami.
Brzoskwinie mogą także hamować rozwój nowotworu w obrębie jamy ustnej - zawarty w nich beta-karoten stanowi blokadę dla rozwoju komórek nowotworowych, chroni błony śluzowe, wzmacnia naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym, rewitalizuje skórę i odświeża jej koloryt.
Brzoskwinie dobre są też dla osób odchudzających się. Soczysty owoc zawiera w sobie duże ilości błonnika, a 100 g brzoskwini to jedynie ok. 40 kcal. Dodatkowo brzoskwinia jest lekkostrawna (nawet skórka).