Pomimo iż brzoskwinie to jedne z
najsmaczniejszych owoców deserowych, ich uprawa w naszym kraju nie jest łatwa.
Drzewa pochodzą z obszarów leżących między innymi na terenie środkowych Chin,
dlatego źle znoszą warunki klimatyczne panujące w Polsce.
Większość odmian nie wytrzymuje
mroźnych zim, a ich pąki kwiatowe często są uszkadzane przez wiosenne
przymrozki.
Prawidłowemu rozwojowi drzew nie
sprzyjają także sucha, chłodna wiosna oraz krótka, mokra i zimna jesień.
Brzoskwinia
jest gatunkiem ciepłolubnym i najlepiej rośnie i owocuje w cieplejszych
strefach klimatycznych. Jej odporność na mróz jest ograniczona i ulega
modyfikacjom zależnie od wielu czynników.
Przyjmuje
się, że granica wytrzymałości drzew na mróz w okresie zimy wynosi około -20 do
-25°C. Jeżeli jednak przed gwałtownym spadkiem temperatury, trwało ocieplenie,
zagrożenie uszkodzenia drzew jest większe. Jeżeli natomiast ochłodzenie, a
później niskie temperatury nadciągały powoli, umożliwiając stopniowe nabywanie
odporności na mróz, które z reguły jest najwyższe na początku zimy - w grudniu
i styczniu, to drzewa takie mogą bez uszkodzeń wytrzymać większe mrozy.
Groźniejsze
dla drzew, a zwłaszcza dla paków kwiatowych, są późnozimowe ocieplenia
powodujące rozhartowanie drzew i obniżenie ich nabytej przed zimą najwyższej
odporności na mróz. Późniejszy, ponowny nawrót zimy, jaki z reguły w naszym
kraju ma miejsce w lutym, może powodować większe uszkodzenia. W tym okresie
nawet kilkunastostopniowy mróz może być groźny dla drzew i pąków kwiatowych.
Wprawdzie drzewo może ponownie „hartować się", ale to zależeć będzie od
przebiegu temperatur w okresie bezpośrednio poprzedzającym nawrót zimy.
Strefy mrozoodporności w Polsce.
Najlepsze rejony do uprawy
brzoskwini w Polsce to tereny położone w zachodniej oraz południowej części
kraju. Najłagodniejsze zimy w Polsce (strefa 7), panują wzdłuż pasa
wybrzeży i wzdłuż zachodniej granicy państwa, sięgając wzdłuż doliny Odry do
Wrocławia, oraz w niewielkiej enklawie wokół Poznania. Stwarzają one możliwość
uprawy roślin słabiej znoszących silne mrozy. Pozostały obszar kraju znajduje
się w strefie 6, z wyjątkiem Suwalszczyzny i Tatr znajdujących się w strefie 5.
Strefy mrozoodporności w Polsce.
5
|
a
|
–28,9 °C
|
–26,1 °C
|
b
|
–26,1 °C
|
–23,3 °C
|
|
6
|
a
|
–23,3 °C
|
–20,6 °C
|
b
|
–20,6 °C
|
–17,8 °C
|
|
7
|
a
|
–17,8 °C
|
–15,0 °C
|
b
|
–15,0 °C
|
–12,2 °C
|
|
Odmiany odporne na mróz
Obecnie
znanych jest bardzo wiele różnych odmian brzoskwini zwyczajnej, jednak
większość z nich nie jest dostatecznie mrozoodporna i nie sprawdza się w naszym
klimacie.
Z tego względu do uprawy poleca się
głównie sprawdzone odmiany (zamieszczone na aktualnej liście w rejestrze
COBORU-Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych), z których niskie
temperatury najlepiej znoszą:
1.
„Reliance” – stara odmiana amerykańska, w Polsce znajduje się już ponad 30 lat.
Na wyróżnienie zasługuje jej wysoka mrozoodporność, również odporność na
wiosenne przymrozki, głównie dlatego, że późno kwitnie.
2. „Velvet”
– Drzewa odporne na niskie temperatury.
3.
„Redhaven” – Drzewa średnio odporne na niskie temperatury (kwiaty podatne na
wiosenne przymrozki) i wrażliwe na kędzierzawość liści.
4.
„Harnaś" -Odporna na mróz.
5.
"Inka"- Odporna na niskie temperatury.
W spisie
znajduja sie również odmiany: Harco ,Harrow Beauty ,Iskra, Royalvee.
Porównanie trzech popularnych odmian pod wzgledem mrozoodporności:
Inka |
Redhaven
|
Reliance
|
|
POCHODZENIE |
odmiana
polska
|
odmiana
amerykańska
|
odmiana
amerykańska
|
OWOCE |
dość
duże
|
średniej
wielkości lub duże, kuliste i regularne
|
średniej
wielkości, kuliste, często asymetryczne
|
SKÓRKA |
w dużej
części pokryta plamistym czerwonym rumieńcem
|
złocistożółta
z silnym jaskrawoczerwonym marmurkowym rumieńcem, zajmującym prawie całą
powierzchnię owocu, umiarkowanie omszona, mocna
|
zielono-pomarańczowa
z marmurkowym czerwonym rumieńcem, dość silnie omszona
|
MIĄŻSZ |
żółto-kremowy,
minimalnie zabarwiony przy pestce, soczysty, średnio zwięzły, nieco
kwaskowaty, smaczny, pestka dobrze odchodzi od miąższu
|
żółtopomarańczowy
z czerwonymi smugami przy pestce, jędrny, mięsisty, bardzo soczysty,
rozpływający się, aromatyczny i bardzo smaczny, pestka dobrze odchodzi od
miąższu
|
żółto-pomarańczowy,
lekko zabarwiony przy pestce, średnio zwięzły, słodko-kwaśny, soczysty,
smaczny, dobrze odchodzący od pestki
|
OWOCOWANIE |
owocuje
obficie i corocznie
|
bardzo
wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie
|
owocuje
obficie i corocznie
|
DOJRZEWANIE
|
koniec
sierpnia
|
w drugiej
dekadzie sierpnia, zbiór należy przeprowadzić kilkakrotnie
|
w drugiej
dekadzie sierpnia
|
WZROST
|
drzewo
rośnie silnie
|
drzewo
rośnie silnie
|
drzewo
rośnie średnio silnie
|
MRÓZ |
drzewo jest wytrzymałe na mróz, jednak kwiaty mogą być uszkadzane przez
wiosenne przymrozki
|
drzewo jest wytrzymałe na mróz, jednak kwiaty mogą być uszkadzane przez
wiosenne przymrozki
|
wytrzymała na niskie temperatury (także pąki kwiatowe)
|
INNE |
owoce
głównie deserowe, choć nadają się też na przetwory
|
owoce
deserowe i na przetwory (szczególnie na kompoty)
|
owoce
deserowe i na przetwory
|