Śnieżne ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym
z Brzoskwiniowego Sadu
na zimowe wieczory
na zimowe wieczory
CIASTO:
2 - 2,5 szklanki mąki pszennej
200g masła
3 żółtka
3-4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO
cukier puder
dżem brzoskwiniowy
Sposób przygotowania :
1. Godzinę przed przygotowaniem wszystkie składniki
wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
2. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem
cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
3. Dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki,
następnie żółtka i śmietanę.
4. Wszystko szybko zagnieść i owinąć w folię spożywczą.
5. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.
6. Stolnicę oprószyc mąką,a ciasto wałkowac na grubość 4 mm.
7. Foremkami wykroić kółka, z połowy wykrojonych
kółek wykroić środek w dowolne kształty (serca, kwiatki, gwiazdki),
tak aby każde ciastko miało spód i wierzch z wyciętych wzorkiem.
8. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
wkładamy wykrojone ciasteczka i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
9.Wierzch ciasteczek z wykrojonym wzorkiem posypujemy przesianym cukrem pudrem natomiast dolną część ciastek smarujemy konfiturą.
Sklejamy ze sobą obie połówki.
Smacznego :)