Czy wiesz że,
brzoskwinie należą do owoców klimakterycznych, a więc po osiągnięciu tak zwanego minimum klimakterycznego gwałtownie przyspieszają tempo procesów życiowych (dojrzewanie), po których szybko następuje przejrzewanie i rozpad. Produkcja etylenu po osiągnięciu minimum klimakterycznego gwałtownie rośnie i uzależniona jest nie tylko od stadium dojrzałości, ale także od temperatury przechowywania.
Owoce klimakteryczne zbiera się w fazie tzw. dojrzałości zbiorczej .Owoce charakteryzują się wówczas najmniejszą intensywnością oddychania, w którym są one już całkowicie wykształcone i wyrośnięte a szypułki łatwo odrywają się od pędu owoconośnego. Na ogół dojrzałość zbiorcza ma miejsce wcześniej niż dojrzałość konsumpcyjna lub przetwórcza.
Pożądany stopień dojrzałości zbiorczej określa się na podstawie wielu wskaźników, np.: wielkość owoców, barwa skórki, barwa miąższu, jędrność. Najdokładniejsze metody jednak opierają się na pomiarze produkcji lub pomiarze stężenia etylenu w owocu.
brzoskwinie należą do owoców klimakterycznych, a więc po osiągnięciu tak zwanego minimum klimakterycznego gwałtownie przyspieszają tempo procesów życiowych (dojrzewanie), po których szybko następuje przejrzewanie i rozpad. Produkcja etylenu po osiągnięciu minimum klimakterycznego gwałtownie rośnie i uzależniona jest nie tylko od stadium dojrzałości, ale także od temperatury przechowywania.
Owoce klimakteryczne zbiera się w fazie tzw. dojrzałości zbiorczej .Owoce charakteryzują się wówczas najmniejszą intensywnością oddychania, w którym są one już całkowicie wykształcone i wyrośnięte a szypułki łatwo odrywają się od pędu owoconośnego. Na ogół dojrzałość zbiorcza ma miejsce wcześniej niż dojrzałość konsumpcyjna lub przetwórcza.
Pożądany stopień dojrzałości zbiorczej określa się na podstawie wielu wskaźników, np.: wielkość owoców, barwa skórki, barwa miąższu, jędrność. Najdokładniejsze metody jednak opierają się na pomiarze produkcji lub pomiarze stężenia etylenu w owocu.