Brzoskwiniowy sad

Brzoskwiniowy sad

sobota, 29 sierpnia 2015

Co to znaczy, że brzoskwinia jest klimakteryczna?



Brzoskwinie należą  do owoców klimakterycznych, a więc po osiągnięciu tak zwanego minimum klimakterycznego gwałtownie przyspieszają tempo procesów życiowych (dojrzewanie), po których szybko następuje przejrzewanie i ich rozpad.

Duży wpływ na dojrzałość owoców brzoskwini, a tym samym na ich jakość ma produkcja etylenu. Jest to naturalny gaz produkowany przez same rośliny, który powoduje ich szybsze dojrzewanie.Produkcja etylenu po osiągnięciu minimum klimakterycznego  gwałtownie rośnie i uzależniona jest nie tylko od stadium dojrzałości, ale także od temperatury przechowywania.



Do gatunków owoców klimakterycznych zaliczamy oprócz brzoskwiń m. in.:nektarynki jabłka, gruszki, śliwki, borówki, awokado, arbuzy oraz warzywa np. pomidory.

Niektóre gatunki klimakteryczne mają zdolność do wytwarzania etylenu w bardzo dużej ilości bez potrzeby dodawania go z zewnątrz. Produkcja tego gazu działa u nich na zasadzie perpetuum mobile – gdy tylko w sadzie lub na plantacji otrzymają niewielką dawkę tego gazu, procesu jego produkcji nie da się już zatrzymać Można go spowolnić, jednak w końcu i tak etylen prędzej czy później doprowadzi do dojrzenia,a później przejrzenia owoców i warzyw po zbiorze.

Istnieja również gatunki owoców  nieklimakterycznych do których zaliczamy m. in.:  maliny, jeżyny,czereśnie, truskawki cytryny, pomarańcze, ananasy, winogrona oraz warzywa np. paprykę . W przeciwieństwie do gatunków klimakterycznych nie mają zdolności do produkcji autokatalitycznego etylenu. W ich przypadku po odcięciu od źródła produkcji tego gazu same także przestają go produkować, a tym samym i dojrzewać.

Posumowując ozancza to,że  fakt istnienia owoców i warzyw klimakterycznych bądź nieklimakterycznych daje nam możliwość przewidzenia jak dany gatunek zachowa się po zakupie.

Gatunki klimakteryczne można kupić mniej dojrzałe ponieważ etylen przez nie produkowany doprowadzi do ich samoistnego dojrzenia, natomiast w przypadku gatunków nieklimakterycznych warto kupić owoce i warzywa o właściwej dojrzałości, gdyż w ich przypadku ciężko będzie samemu sterować ich dojrzewaniem.