Brzoskwiniowy sad

Brzoskwiniowy sad

niedziela, 8 listopada 2015

Dlaczego różne gatunki owoców i warzyw psują się w różnym tempie?




Po zbiorze roślin nie ustaje w nich proces dojrzewania z wykorzystaniem zgromadzonych w nich zapasów (dlatego zawsze po zakupie trzeba odciąć liście marchewki, rzodkiewki i kalarepy, gdyż pozbawiają warzywa cennej wody i składników odżywczych).

W temperaturze pokojowej rośliny szybko więdną, tracą witaminy.

Zarówno warzywa (cukinia, papryka, dojrzały pomidor, ziemniak) jak i owoce (brzoskwinia, gruszka, jabłko, morela, śliwka) produkują podczas dojrzewania etylen, gaz który przyspiesza proces dojrzewania wielu roślin.

Szczególnie podatne na działanie etylenu są: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, morele, śliwki, winogrona, wiśnie, bakłażan, brokuły, fasola, groch, grzyby, kalafiory, kapusta, ogórki, papryka, niedojrzałe pomidory, sałata, seler, szpinak, ziemniaki, zioła.


Efekt ten można wykorzystać w domowej spiżarni, kładąc  jabłko obok niedojrzałych owoców i warzyw, aby w ten sposób przyspieszyć proces ich dojrzewania.

Jednak działanie etylenu na pewne dojrzałe owoce (szczególnie banany, brzoskwinie, grejpfruty, gruszki, jabłka, kaki, kiwi, morele, pomarańcze), warzywa (brokuły, cukinie, kalafiory, kapusty, ogórki, pasternak, pietruszkę, pomidory, szparagi) i zioła jest niekorzystny, powodując ich zbyt szybkie dojrzewanie, więdniecie a nawet psucie się.
Ziemniaki w towarzystwie jabłek szybko kiełkują. Z tego powodu powinny być przechowywane oddzielnie.

Tylko zbierane jesienią owoce i warzywa nadają się do dłuższego przechowywania, letnie zawierają zbyt dużą ilość wody.


Warzywa korzeniowe i bulwy najlepiej przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.

Alternatywą w zimie są izolowane skrzynki na balkonie. Szczególnie delikatne i podatne na zgniecenia i porażenie pleśnią są owoce jagodowe (np. truskawki, porzeczki, jeżyny, maliny, jagody).
Dlatego powinny być przechowywane krótko (w lodówce) i spożyte najlepiej w ciągu 1-2 dób po zebraniu. Źle znoszą różnice temperatur.
Aby nie zniszczyć ich naturalnej warstwy ochronnej trzeba je  myć przed usunięciem ogonków i tuż przed spożyciem.
Nadmiar można zamrozić bez szkody dla aromatu i smaku. Powinny być jednak zupełnie suche, aby zachowały swój kształt.





http://mama-dobra-rada.pl