Brzoskwiniowy sad

Brzoskwiniowy sad

poniedziałek, 9 listopada 2015

Nalewka z aronii to samo zdrowie - królowa nalewek


Zawarte w owocach aronii związki, to naturalny lek na nadciśnienie, miażdżycę i schorzenia oczu. Wzmacniają one naczynia krwionośne, chronią przed zawałami, pomagają przy niedokwaśności żołądka. Bioflawonoidy (substancje nadające barwę owocom aronii) są cennymi przeciwutleniaczami, chroniącymi nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych.



NALEWKA Z ARONII I LIŚCI WIŚNI

Składniki:

2 kg aronii
400 sztuk liści wiśni
1 i 1/2 litra wody
1 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego
1 litr spirytusu
Wymyte owoce aronii i liście wiśni zalewamy wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Gdy aronia puści sok zdejmujemy naczynie z ognia i lekko studzimy. Wyławiamy owoce (wyrzucamy je), a sok przecedzamy przez sito o drobnych oczkach do dużego garnka. Dodajemy do niego cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Odstawiamy nalew w chłodne miejsce do wystudzenia. Do zimnego soku wlewamy spirytus. Nalewkę rozlewamy do butelek. Butelki ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące. 


 NALEWKA Z ARONII Z GOŹDZIKAMI 


Składniki:

 1 kg owoców aronii -
1 l wódki - 0,75 kg cukru 
 2 laski wanilii -
5 goździków 

 Umyte owoce aronii przekładamy do dużego słoja razem z przeciętą na pół laski wanilii i goździkami. Zasypujemy to cukrem, zakręcamy słoik i odstawiamy na słoneczny parapet na około dwa dni. Kilka razy dziennie potrząsamy słojem, w którym jest nasza nalewka z aronii. Po 2 dniach wlewamy wódkę i ponownie zamykamy słój, gdzie jest nasza nalewka z aronii – tym razem odstawiamy go na parapet na około 2 tygodnie. Następnie przecedzamy i przelewamy wszystko do butelek Nasza nalewka z aronii powinna być odstawiona do ciemnej i chłodnej piwnicy na minimum pół roku. 


 MOCNIEJSZA NALEWKA Z ARONII 


Składniki:

Do przygotowania naszej mocniejszej nalewki z aronii potrzebne będzie kilka standardowych składników. W tym przepisie nasza nalewka z aronii ma w sobie nie tylko wódkę, ale i spirytus – to sprawia, że jest dużo mocniejsza. 1 kg owoców aronii 
 0,5 kg cukru 
 0,5 litra spirytusu 
1 litr wódki 
3 ziarna kardamonu 
 laska wanilii 

 Do dużego słoika wkładamy umyte owoce aronii, dodajemy cukier i odstawiamy na kilka dni. Po tym czasie zalewamy nasz sok z którego powstanie nalewka z aronii wódką i spirytusem. Dodajemy przekrojoną laskę wanilii i kardamon. Zostawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Następnie nasza nalewka z aronii musi zostać przelana do butelek, które szczelnie zakręcamy, postawiona w ciemnej, chłodnej piwnicy, gdzie ma leżeć przynajmniej trzy miesiące – a najlepiej pół roku. 


NALEWKA Z ARONII I WIŚNI 


 Składniki:

 Ta nalewka z aronii wymaga większej ilości składników, ale wychodzi znakomita. Będziemy potrzebować: -
 2 kg owoców aronii - 400 sztuk (ok. 30 dkg) liści wiśni -
 2 kg cukru  
3 l wody 
1 opakowanie kwasku cytrynowego -
1 l spirytusu 

Nalewka:

– 1 kilogram aronii
– 200 liści wiśni [przemrożenie plus liście wiśni niwelują dość gorzkawy posmak] – 3/4 litra wódki [zwykła, 40%] – korzeń imbiru
– laska wanilii
– 1/2 kilograma cukru
– sok z cytryny

 Umytą aronie i liście wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i wodę, a następnie gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie garnek, gdzie znajduje się nasza nalewka z aronii, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy, dodajemy spirytus i kwasek cytrynowy i rozlewamy do butelek. Następnie odkładamy na jakiś czas do piwnicy (im dłużnej nasza nalewka z aronii i wiśni stoi, tym lepsza jest w smaku). 


NALEWKA Z ARONII I MIODU 


Składniki:


Nalewka z aronii i miodu bardziej przypomina likier i świetnie nadaje się nie tylko do picia, ale także jako dodatek do lodów czy ciast. Przygotowanie tego specjalnego trunku, jakim jest nalewka z aronii i miodu trwa trochę dłużej, niż w przypadku innych receptur. Do jej przygotowania potrzebujemy: 

1 kg owoców aronii 
 0,5 litra wódki  25 dkg miodu 
laska wanilii 
łyżeczkę startej skórki pomarańczy 

 Umyte owoce aronii mrozimy przez kilka godzin. Następnie zalewamy je wódką i tak przygotowany sok z którego powstanie nasza nalewka z aronii, odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko przecedzamy, czysty płyn przelewamy do butelki, a pozostałość owoców zalewamy miodem lub cukrem i ponownie odstawiamy na 2 tygodnie. Powstały płyn odcedzamy, łączymy z wcześniej odlaną wódką i dodajemy laskę wanilii i skórkę pomarańczy. Potem nasza nalewka z aronii i miodu powinna odleżeć przynajmniej pół roku w piwnicy.






http://www.gazetawroclawska.pl