Brzoskwiniowy sad

Brzoskwiniowy sad

piątek, 8 stycznia 2016

Dlaczego w Polsce brzoskwinia nie jest rośliną w pełni mrozoodporną?

Pomimo iż brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych owoców deserowych, ich uprawa w naszym kraju nie jest łatwa. Drzewa pochodzą z obszarów leżących między innymi na terenie środkowych Chin, dlatego źle znoszą warunki klimatyczne panujące w Polsce. 
Większość odmian nie wytrzymuje mroźnych zim, a ich pąki kwiatowe często są uszkadzane przez wiosenne przymrozki.
Prawidłowemu rozwojowi drzew nie sprzyjają także sucha, chłodna wiosna oraz krótka, mokra i zimna jesień. 
Brzoskwinia jest gatunkiem ciepłolubnym i najlepiej rośnie i owocuje w cieplejszych strefach klimatycznych. Jej odporność na mróz jest ograniczona i ulega modyfikacjom zależnie od wielu czynników.

Przyjmuje się, że granica wytrzymałości drzew na mróz w okresie zimy wynosi około -20 do -25°C. Jeżeli jednak przed gwałtownym spadkiem temperatury, trwało ocieplenie, zagrożenie uszkodzenia drzew jest większe. Jeżeli natomiast ochłodzenie, a później niskie temperatury nadciągały powoli, umożliwiając stopniowe nabywanie odporności na mróz, które z reguły jest najwyższe na początku zimy - w grudniu i styczniu, to drzewa takie mogą bez uszkodzeń wytrzymać większe mrozy. 
Groźniejsze dla drzew, a zwłaszcza dla paków kwiatowych, są późnozimowe ocieplenia powodujące rozhartowanie drzew i obniżenie ich nabytej przed zimą najwyższej odporności na mróz. Późniejszy, ponowny nawrót zimy, jaki z reguły w naszym kraju ma miejsce w lutym, może powodować większe uszkodzenia. W tym okresie nawet kilkunastostopniowy mróz może być groźny dla drzew i pąków kwiatowych. Wprawdzie drzewo może ponownie „hartować się", ale to zależeć będzie od przebiegu temperatur w okresie bezpośrednio poprzedzającym nawrót zimy.

Strefy mrozoodporności w Polsce.


Najlepsze rejony do uprawy brzoskwini w Polsce to tereny położone w zachodniej oraz południowej części kraju. Najłagodniejsze zimy w Polsce (strefa 7), panują wzdłuż pasa wybrzeży i wzdłuż zachodniej granicy państwa, sięgając wzdłuż doliny Odry do Wrocławia, oraz w niewielkiej enklawie wokół Poznania. Stwarzają one możliwość uprawy roślin słabiej znoszących silne mrozy. Pozostały obszar kraju znajduje się w strefie 6, z wyjątkiem Suwalszczyzny i Tatr znajdujących się w strefie 5.


5
a
–28,9 °C
–26,1 °C
b
–26,1 °C
–23,3 °C
6
a
–23,3 °C
–20,6 °C
b
–20,6 °C
–17,8 °C
7
a
–17,8 °C
–15,0 °C
b
–15,0 °C
–12,2 °C

Odmiany odporne na mróz

Obecnie znanych jest bardzo wiele różnych odmian brzoskwini zwyczajnej, jednak większość z nich nie jest dostatecznie mrozoodporna i nie sprawdza się w naszym klimacie. 
Z tego względu do uprawy poleca się głównie sprawdzone odmiany (zamieszczone na aktualnej liście w rejestrze COBORU-Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych), z których niskie temperatury najlepiej znoszą:
1. „Reliance” – stara odmiana amerykańska, w Polsce znajduje się już ponad 30 lat. Na wyróżnienie zasługuje jej wysoka mrozoodporność, również odporność na wiosenne przymrozki, głównie dlatego, że późno kwitnie. 

2. „Velvet” – Drzewa odporne na niskie temperatury.

3. „Redhaven” – Drzewa średnio odporne na niskie temperatury (kwiaty podatne na wiosenne przymrozki) i wrażliwe na kędzierzawość liści.

4. „Harnaś" -Odporna na mróz. 

5. "Inka"- Odporna na niskie temperatury. 

W spisie znajduja sie również odmiany: Harco ,Harrow Beauty ,Iskra, Royalvee.

Porównanie trzech popularnych odmian pod wzgledem mrozoodporności:



Inka
Redhaven

Reliance

POCHODZENIE
odmiana polska
odmiana amerykańska
odmiana amerykańska

OWOCE
dość duże 
średniej wielkości lub duże, kuliste i regularne
średniej wielkości, kuliste, często asymetryczne

SKÓRKA
w dużej części pokryta plamistym czerwonym rumieńcem
złocistożółta z silnym jaskrawoczerwonym marmurkowym rumieńcem, zajmującym prawie całą powierzchnię owocu, umiarkowanie omszona, mocna
zielono-pomarańczowa z marmurkowym czerwonym rumieńcem, dość silnie omszona

MIĄŻSZ
żółto-kremowy, minimalnie zabarwiony przy pestce, soczysty, średnio zwięzły, nieco kwaskowaty, smaczny, pestka dobrze odchodzi od miąższu
żółtopomarańczowy z czerwonymi smugami przy pestce, jędrny, mięsisty, bardzo soczysty, rozpływający się, aromatyczny i bardzo smaczny, pestka dobrze odchodzi od miąższu
żółto-pomarańczowy, lekko zabarwiony przy pestce, średnio zwięzły, słodko-kwaśny, soczysty, smaczny, dobrze odchodzący od pestki

OWOCOWANIE
owocuje obficie i corocznie
bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie
owocuje obficie i corocznie
DOJRZEWANIE
koniec sierpnia
w drugiej dekadzie sierpnia, zbiór należy przeprowadzić kilkakrotnie
w drugiej dekadzie sierpnia
WZROST
drzewo rośnie silnie
drzewo rośnie silnie
drzewo rośnie średnio silnie

MRÓZ
drzewo jest wytrzymałe na mróz, jednak kwiaty mogą być uszkadzane przez wiosenne przymrozki
drzewo jest wytrzymałe na mróz, jednak kwiaty mogą być uszkadzane przez wiosenne przymrozki
wytrzymała na niskie temperatury (także pąki kwiatowe)

INNE
owoce głównie deserowe, choć nadają się też na przetwory
owoce deserowe i na przetwory (szczególnie na kompoty)
owoce deserowe i na przetwory

pl.wikipedia.org
hortologia.eu
www.zielonyogrodek.pl