Brzoskwiniowy sad

Brzoskwiniowy sad

wtorek, 30 grudnia 2014

Torcik z białą czekolada i brzoskwiniami

TORCIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI



BISZKOPT:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
400 g śmietany kremówki
150 g białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
3 łyżki ciepłej wody
1 śmietan fix
puszka brzoskwiń 820g
dżem porzeczkowy niskosłodzony 400g lub jeżynowy

DODATKOWO:
perełki cukrowe
jajka czekoladowe

BISZKOPT:
1. Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier z wanilią (lub waniliowy)
oraz część cukru zwykłego i ubić na sztywną pianę.
Resztę cukru dodać stopniowo w trakcie ubijania piany.
2.Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną i wszystko przemieszać na niskich obrotach lub łyżką.
3.Formę o średnicy 22cm natłuścić, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut
na tzw. suchy patyk. Wystudzić i podzielić na 3 części.
MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
1. Do schłodzonej śmietany dodać przesiany cukier puder,
cukier z wanilią i ubić na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix i krótko ubić.
2.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Dodać do ubitej śmietany i delikatnie przemieszać.
3. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
4. Do pół szklanki syropu (z puszki) dodać 3 łyżki ciepłe wody i przemieszać.


UKŁADANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą,
następnie posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 część ubitej śmietany
i wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie nałożyć drugi krążek posmarowany
delikatnie śmietaną od spodu,nasączyć syropem, następnie dżem, śmietana i brzoskwinie.
Na koniec trzeci krążek nasączyć syropem od spodu, docisnąć do pozostałych.
2. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną.
Dekorujemy wg uznania.
3. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

http://mojekuchennesmaki.blox.pl/